lørdag 8. november 2008

Gud.

Hvordan skal vi framstille Gud?

Å framstille Gud på den rette måten er blitt viktig for mange i dag. Mange mennesker synes vi må illustrere den gud som fins i Det nye Testamentet og ikke den gud som fins i Det gamle Testamentet.

Gud er den samme

Vi befinner oss i en svært bekymringsfull situasjon. Det ser ut til å være vanskelig for oss å bli enige om hvem Gud er og hvordan hans karakter er. For ikke så lenge siden var alle enige i at Gud er den samme, alltid. Bibelen er tydelig nok. Hebr.13:8 sier oss at Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja til evig tid. Kol.1:15 bekrefter at Jesus er bilde på den usynlige Gud, så vi vet at Gud akkurat som Sønnen alltid er den samme. Malaki 3:6a sier også: ”Jeg, Herren, har ikke forandret meg.” Dette er også bekreftet i 4.Mosebok 23:19, Hebr.7:21 og Jakob 1:17.

Den enkle sannhet er at Det gamle Testamentes Gud er den samme som Det nye Testamentes Gud. Han har ikke forandret seg. Å mene noe annet er en fornærmelse til den gamle av dager. Han har ikke en gang gjort noen små, uvesentlige forandringer i sin karakter. Selv om det er sant at den nye pakt er bedre enn den gamle pakt er dette absolutt ikke et bevis på at Gud har forandret seg. Det kan nesten synes som om noen mener at den gamle pakt var en feil som Gud brukte 1500 år på å korrigere.

“Det gamle Testamentes gud” og ”Det nye Testamentes gud”

Fremstillingen går omtrent slik: Det gamle Testamentes gud var en streng, hard, dyster, misfornøyd, morsk og voldsom gud. Han blir dessuten beskrevet som dømmende, fordømmende, sint og full av vrede. Uten at det sies direkte blir Gud fremstilt som ond og urettferdig.

De samme menneskene beskriver samtidig Det nye Testamentes gud som snill og fornøyd. Denne gud er full av barmhjertighet, nåde og kjærlighet.

Hvordan skjedde dette?

Det virker som at mange predikanter syntes Gud hadde et image-problem. Noen likte heller ikke hvordan Bibelen presenterte Gud og gjorde derfor seg selv til Guds nye markedsførere. Men det mest urovekkende er at mange troende og forkynnere foretrekker ”Det nye Testamentes gud” til selveste Gud.

Gir Gud et dårlig omdømme

Sannheten er at Det gamle Testamentes gud slik han blir presentert fins ikke. Heller ikke finner man Det nye Testaments gud slik han blir presentert.

Underforstått sier denne forkynnelsen oss at den strenge og harde gamle Testaments gud ikke var god, full av barmhjertighet, kjærlighet og nåde. Dette er feil. Denne type forkynnelse fokuserer også på en ny Testaments gud som er tolerant, kjærlighetsfull og nådig, ikke streng, aldri sint, uten vrede og ikke så rettferdig at han en dag vil dømme alle mennesker. Dette er like feil, og om mulig også mer ødeleggende.

Bibelen viser oss Gud med de samme egenskaper, den samme karakter og de samme handlinger i både Det gamle Testamentet og Det nye Testamentet.

Gud i Det nye Testamentet

Det nye Testamentet presenterer Gud som hellig, rettferdig og til tider full av vrede som en dag vil dømme hele verden. Har vi glemt hva som skjedde med Ananias og Saffira i Apostlenes Gjerninger 5? Både mann og kone ble drept av Den Hellige Ånd ved Peters føtter og mange troende så og hørte hva som skjedde. Deres synd var at de løy og testet Den Hellige Ånd. Enten tok Gud livet deres uten advarsel, eller så kom Han med en meget streng advarsel. Uansett er Gud streng. I 1.Kor.5 kaster menigheten ut en mann og overgir han til satan. Jesus erklærer at hvert tre (menneske) som ikke bærer god frukt, blir hogd ned og kastet på ilden (Matt.3:10, 7:17-19). Jesus sier til og med at hver gren (troende) som ikke bærer frukt, tar han bort (Joh.15:2).

Hebreerne 6:1-2 lærer oss at evig dom er et grunnleggende element i kristen lære. Paulus var svært tydelig på at Guds dom var en del av evangeliet han forkynte (Rom.2:16). (Paulus sier også i Gal.1:6-10 at der bare fins ett evangelium. Evangeliet har derfor ikke blitt forkynt dersom det ikke også forkynnes at en dag vil Gud dømme det skjulte hos menneskene.) Vi vet også at dommen skal begynne med Guds familie og at selv for den rettferdige kan det bli vanskelig å bli frelst (1.Pet.4;17). Jesus, Paulus og andre forfattere av Det nye Testamentet går langt i å advare oss om den kommende dom. Det nye Testamentet er opptatt av å tale om hva som er akseptabel og uakseptabel oppførsel. Jesus var kanskje strengere enn alle de andre i Det nye Testamentet. Ikke bare nekter Han å oppheve den moralske loven, men Han legger til det som mangler i loven (Matt.5:17-28). Det nye Testamentet behandler ikke bare våre handlinger, men tar også oppgjør med våre holdninger og hensikter som er roten til våre handlinger og som kan føre til handlinger. Det nye Testamentes dom inkluderer både tanke, ord, gjerning og holdning.

Bibelen lover disiplin og irettesettelser for alle troende som Gud elsker (Joh.Åp.3:19, 1.Kor.11:32, Hebr.12:6). Så vil der være prøvelser, lidelser og forfølgelse. Dette er bare noen av de mange eksempler av ”Det gamle Testamentes Gud” i Det nye Testamentet. Bibelen forteller oss også at mange troende som tok nattverd på uverdig vis ble svake og syke, til og med døde. 1Kor 11:26-30 ” For så ofte som dere eter dette brød og drikker denne kalk, forkynner dere Herrens død, inntil han kommer. Derfor, den som eter brødet eller drikker Herrens kalk på uverdig vis, blir skyldig i Herrens legeme og blod. La hvert menneske prøve seg selv, og så ete av brødet og drikke av kalken. For den som eter og drikker, han eter og drikker seg selv til dom dersom han ikke akter på Herrens legeme. Derfor er det mange svake og syke blant dere, og ikke få som sovner inn.”

Gud i Det gamle Testamentet

På samme vis finner man at Gud er presentert som god, barmhjertig og nådig i Det gamle Testamentet. Da Natan irettesetter David i 2.Sam.12 for hans utroskap og mord, erkjenner David at han fortjener å dø. Kanskje dette ville skjedd iflg. standarden i Det nye Testamentet i Ap.Gj.5 og 1.Kor.11. Men Gud sparte hans liv. Da Kain drepte Abel viste Gud sin miskunnhet på Kain. Ikke bare sparte Gud Kains liv, men Han satte et merke på han slik at heller ingen andre skulle drepe han (1.Mos.4). Gud var også villig å spare Sodoma, Gomorra og hele regionen om der fantes bare ti rettferdige menn (1Mos.19). I den samme fortellingen leser vi også at en engel (Jesus) kom, tok Lot, hans hustru og to døtre ved hånden og førte dem ut av byen da de ikke ville dra. Gud sparte til og med Soar slik at Lot hadde et tilfluktssted. I 1.Mos.19:16 står det at dette ble gjort ”for Herren hadde barmhjertighet med han”. Fortellinger fra Det gamle Testamentet er full av hendinger hvor Gud viser sin godhet og barmhjertighet. Gud valgte å ikke ødelegge Israel da de begynte med avgudsdyrking rett etter avreise fra Egypt (gullkalven, 2.Mos.32). Han tillot også David med sine menn å ete av skuebrødene selv om det bare var prestene som hadde lov til det. Jesus nevner også denne hendelsen da Han hjelper fariseerne til å forstå Guds karakter.

Utover de mange eksemplene av Guds nåde, kjærlighet, godhet og miskunnhet i Det gamle Testamentet ser vi også at Gud insisterer på sosial rettferdighet, godhet og barmhjertighet. Disse er store emner i Det gamle Testamentet. Jes 58:6-7 viser oss et tydelig eksempel på hva Gud ønsker av sitt folk:

”Er ikke dette den faste jeg finner behag i, at dere løser ugudelighets lenker, sprenger åkets bånd, slipper undertrykte fri og bryter hvert et åk? Er det ikke dette at du bryter ditt brød til den som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus – når du ser en naken, at du da kler ham, og at du ikke drar deg bort fra dem som er av ditt eget kjøtt og blod?”

Guds navn i Det gamle Testamentet forteller oss også om Hans godhet. Han er YHWH Jireh, Herren forsørger [ser] (1.Mos.22:14); YHWH Rapha, Herren vår lege (2.Mos.15:26); YHWH Shalom, Herren er fred (Dom.6:23-24); YHWH Tsidkenu, Herren vår rettferdighet (Jer.23:6, 33:16); YHWH Raah, Herren vår hyrde (Salm.23); YHWH Shammah, Herren er der (Esek.48:35); YHWH Nissi, Herren er mitt banner (2.Mos.17:15).

Det vitnes i Det gamle Testamentet at vår Gud leder oss til grønne enger og hvilens vann. Han gir oss seier. Han er med oss. Han gir fred. Han helbreder. Han forsørger. Han ser etter de som ingenting har og befaler sitt folk til å gjøre det samme. Han viser miskunn mot tusen ledd til dem som elsker Ham… Gud har alltid vært en Gud av stor nåde og miskunn.

To pakter med en Gud grunnlagt på Jesus Kristus

Vi ser tydelig at Gud er uforanderlig. Hans karakter og natur er den samme både i Det gamle- og Det nye Testamentet. Vi finner også Jesus like mye (om ikke like tydelig) i Det gamle Testamentet som i Det nye Testamentet. Dette er sant fordi den gamle pakt er bygd på den nye pakt. Korset kastet en skygge bakover i tid og den gamle pakt var like avhengig av liv, død og oppstandelse av Herren Jesus Kristus som den nye pakt er.

Gud i menneskets bilde

Jeg har begynt å lure på om de som beskriver Gud som annerledes i Det nye Testamentet enn i Det gamle Testamentet har lest noen av dem. Kanskje de bare leser de delene av Bibelen som reflekterer det syn på Gud de ønsker og lar det andre være. Bibelen sier at Gud skapte mennesket i sitt bilde. I dag ser dette ut til å være snudd på hodet. Pastorer og troende lager ”gud i Det nye Testamentet” etter sitt bilde.

Lære å kjenne Gud

Det er fristende å si at vi trenger å omdefinere vårt begrep av Gud. Sannheten er at våre definisjoner av Gud er problemet, ikke svaret. Vi må studere Guds hellige ord og tillate det å åpenbare Gud til oss slik Han i sannhet er. Bare da vil vi få en forståelse av den gamle av dager, Han som er åpenbaret både i Det gamle-og Det nye Testamentet. Da vil vi kjenne Gud i Bibelen igjen.

Timothy T. Vierk

(DagenMagazinet 16.okt. 2008.)

Ingen kommentarer: