lørdag 10. september 2016

Napalm-jenta

Slik gikk det med «napalm-jenta» fra Vietnam
søndag 08, november 2015, kl. 08:00 Oppdatert: fredag 09, september 2016, kl. 21:54
VITNESBYRD 
Et møte med Jesus ble vendepunktet for Kim Phuch. Dette er historien.
Den nakne «napalm-jenta»
Det er 44 år siden fotografen Nick Ut knipset bildet som skulle bli selve symbolet på Vietnamkrigen. Men hva skjedde med den nakne jenta?
Datoen er 8. juni, 1972, og sørvietnamesiske fly har sluppet en napalmbombe over Trang Bang, en landsby som har blitt okkupert av nordvietnamesiske styrker. Den ni år gamle jenta Kim Phuch flykter fra angrepet sammen med andre sivile og noen soldater fra Sør-Vietnam.
Angrepet er en feiltagelse da soldatene blir tatt for å være fienden. Fire sivile fra landsbyen blir drept. To av dem er Phuchs kusiner. Ni år gamle Kim blir alvorlig brannskadet, kaster de brennende klærne av seg og springer for livet, skrikende.

I DAG: Kim Phuch (52) glemmer aldri dagen da bomben falt over landsbyen hennes i Vietnam. Denne høsten blir ryggen og armen hennes behandlet med laser for å lindre smertene hun har måttet leve med hele livet.
– Jeg dør, jeg dør
Fotografen Nick Ut fra nyhetsbyrået Associated Press (AP) er bare 21 år gammel. Etter å ha fotografert den dramatiske scenen forbarmer han seg over Phuch, og prøver å hjelpe henne.
Nå, over 40 år senere, forteller Phuch sin historie til tv-kanalen CBSN.
– De helte kaldt vann over meg, og etter det besvimte jeg. Jeg kan ikke huske noe annet etter det, sier Phuch.
– Jeg pakket henne inn i regnjakken til en soldat, forteller fotografen, som også er intervjuet av tv-kanalen.
– Hun skrek: Jeg dør, jeg dør, minnes fotografen.
Ut tok henne med til et sykehus hvor legen antok at hun ikke kom til å klare seg. De plasserte henne i avdelingen for døende.
– De hadde gitt opp håpet om at jeg skulle overleve, forteller Phuch.
Tre dager senere ble hun funnet av familien sin, fortsatt i live. Etter 14 måneder og 17 operasjoner var hun sikker på at hun kom til å overleve, minnes Phuch.
Operasjonene innebar blant annet hudtransplantasjon utført av den finske plastikkirurgen Aarne Rintala.
Kroppen til jenta var forbrent, og hun lurte på om hun noen gang kunne komme til å bli gift.
– Jeg tenkte, jeg har blitt brent og stygg. Folk kommer til å se rart på meg, forteller Phuch til TV-kanalen.
Ettertraktet
Kim Phuch fikk navnet Napalm-jenta og ble etter hvert et ikon fra Vietnamkrigen. Årsaken var det sterke og talende bildet, som havnet på førstesiden av New York Times. Men det var ingen selvfølge.
Redaktørene i avisen var tvilende til om de kunne trykke bildet, på grunn av at jenta ikke hadde klær på seg. De bestemte seg for å tillate det. Bildet ble kåret til årets pressebilde i 1972 og vant Pulitzer-prisen, som er en av verdens mest prestisjetunge pressepriser.
Da Phuch ble noen år eldre, ble hun et ettertraktet intervjuobjekt. I 1985 ble hun intervjuet av den amerikanske nyhetskorrespondenten Bob Simon. I reportasjen fra den gang kom det fram at Phuch, som da var i begynnelsen av 20-årene, hadde avbrutt legestudiet på grunn av helseproblemer.
– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men skjønte at jeg ikke kunne gå på skole. Det var virkelig et tungt øyeblikk i livet.
Sårene fra brannskaden var smertefulle. Men oppmerksomheten hun fikk gjennom en rekke intervjuer tok også tid, og det ble vanskelig å studere et så omfattende fag som medisin. Kommuniststyret i Vietnam så på Phuch som en viktig brikke i sin propaganda.
Ble en kristen
Når Phuch ser tilbake i dag, skjønner hun at motgangen gjorde henne bitter.
– Jeg ble et nytt offer, og hatet vokste i meg, forteller hun til tv-kanalen.
Napalm-jenta lette etter en hensikt med livet. Hun dro til biblioteket med jevne mellomrom for å lese. En dag kom hun over Bibelen.
– Det var et av de viktigste vendepunktene i livet mitt. Jeg ble en kristen og hjertet mitt ble fylt med fred, forteller Phuch.
Hun forlot sine forfedres religion, caodaismen, og fikk nytt håp.
– Jeg begynte å stole på Gud, at han skulle åpne dørene for meg, forteller hun.
– Ingen operasjoner, ingen medisiner, ingen lege kan helbrede hjertet mitt. Bare mirakelet at Gud elsker meg, sier Phuch til den engelske avisen Daily Mail, som også forteller historien.

VENNER: Fotografen Nick Ut har blitt en nær venn av Napalm-jenta Kim Phuch. Nå har han fotografert henne på ny, 43 år etter det første bilde.

Etter et møte med statsministeren i Vietnam, fikk hun tillatelse til å reise til Cuba for å fortsette studiene sine. Her møtte Phuch en annen student fra Vietnam, Bui Huy Toan.
Kraftfull gave
I 1992 giftet de seg, og dro på bryllupsreise til Moskva. Men på vei hjem tok livet en ny vending.
Phuch fortalte sin nygifte ektemann at hun ikke hadde tenkt å dra tilbake til Cuba. Flyet mellomlandet i Canada, og der hadde hun planer om å gå av - sammen med sin mann.
– Jeg fortalte at jeg trengte frihet.
– Jeg sa nei. Jeg var i sjokk, forteller ektemannen Toan til tv-kanalen.
– Hun sa at hun virkelig trengte meg, og at hun ikke kunne være der alene, fortsetter han.
Toan ble overbevist og bestemte seg for å bli med sin kone. I Canada var hun fri til å få en familie og leve et normalt liv. Men snart fikk mediene vite at Napalm-jenta bodde i Canada, og bildene av henne ble nok en gang publisert i avisen. Nå så Phuch verdien av bildet, og mulighetene det kunne gi henne.
– Jeg innså at det bildet er en kraftfull gave til meg.
Lidelsen
Hun hadde blitt symbolet på barn i krig. Nå så Phuch muligheten til å hjelpe andre i samme situasjon. Resultatet ble The Kim Foundation. I dag reiser Phuch rundt som ambassadør for UNESCO.
– Jeg forteller folk hvor forferdelig krig er. Vi kan ikke forandre historien, men med kjærlighet kan vi helbrede fremtiden, sier Phuch.
Selv om Napalm-jenta lever et godt og meningsfullt liv, merker hun sårene fra 1972 fortsatt på kroppen.
– Hun lider nesten hver eneste dag, sier ektemannen Dwan.
På spørsmålet fra reporteren i CBSN om hvordan hun takler smertene, svarer Phuch:
– Jeg ber. Jeg sitter meg opp og sier til meg selv at jeg aldri fokuserer på smerten. Når smertene kommer prøver jeg å fokusere på noe annet. Jeg finner på noe, går en tur, snakker med noen på telefon eller synger en sang.
Og så legger hun til:
– Jeg kan ikke vente med å komme til himmelen. Der kan jeg nyte en tilstand uten sår, uten smerte.
Nytt bilde
Men nylig har Phuchs helsetilstand tatt en ny retning. Etter at ikonet fra Vietnamkrigen delte sin historie i en kirke ble hun kontaktet av en person som tipset henne om en ny behandling av brannskader.
Denne laserbehandling vil kunne lindre smertene for Phuch, skriver Daily Mail i en reportasje.
Tilstede under behandlingen i høst var fotografen Nick Ut for å ta nye bilder av Napalm-jenta, 43 år etter at han tok sitt første bilde av henne.
– Han er begynnelsen og slutten, sier Phuch til Daily Mail.
------